Gijzelaarskamp Beekvliet WOII

Nu te bestellen:

HET GEZICHT VAN GESTEL ( ISBN 978-90-9031253-8)
Gijzelaars van Beekvliet 1942-1944, Geschilderd door Karel van Veen

De kunstenaar Karel van Veen zat tijdens de Tweede Wereldoorlog twee jaar gevangen in het gijzelaarskamp in Sint-Michielsgestel, in de volksmond “Gestel” .

De nazi’s hielden in dit kamp, dat was ondergebracht in het gebouw van het Kleinseminarie Beekvliet, een grote groep mannen vast die dienden als preventieve gijzelaars. Bij sabotageacties gericht tegen de nazi’s, zouden ter vergelding gijzelaars worden gedood.

Beekvliet was geen strafkamp. De mannen zaten niet in een cel opgesloten en hadden achter het prikkeldraad een zekere bewegingsvrijheid. Maar ze waren wel van hun vrijheid beroofd, pijnlijk gescheiden van hun familie en leefden onder de angstaanjagende dreiging, dat er elk moment iemand uit de groep gehaald kon worden om te worden geëxecuteerd.

Atelier
Karel van Veen had op de zolder van het voorgebouw zijn eigen atelier. Daar schilderde hij de portretten van ten minste 80 van zijn medegijzelaars. Deze portretten vormen de rode draad waarlangs het verhaal van de gijzelaars van Gestel wordt verteld. Hun geschiedenis wordt zo op een unieke wijze aanschouwelijk, immers: Gestel krijgt hiermee een gezicht.

Tentoonstelling in het Noordbrabantsmuseum 
HET GEZICHT VAN GESTEL
Ter gelegenheid van deze publicatie zal er tentoonstelling zijn in het NBM in Den Bosch
29 juni tm 17 november
https://www.hetnoordbrabantsmuseum.nl/bezoek/tentoonstellingen-activiteiten/tentoonstellingen/gijzelaars-van-st-michielsgestel/


U kunt : “Het gezicht van Gestel” voor 29,90 euro nu bestellen via:
info@karelvanveen.nl

De publicatie is af, maar wellicht zijn niet alle portretten gevonden.
Heeft u daarover informatie, dan stellen wij uw reactie zeer op prijs.
Neemt u dan a.u.b. contact met ons op via:
E-mailadres:  info@karelvanveen.nl

Beekvliet portretten