Gijzelaarskamp Beekvliet WOII

Bestellen:

De herziene 3e druk

HET GEZICHT VAN GESTEL ( ISBN 978-90-9031253-8)
Gijzelaars van Beekvliet 1942-1944, Geschilderd door Karel van Veen

De kunstenaar Karel van Veen zat tijdens de Tweede Wereldoorlog twee jaar gevangen in het gijzelaarskamp in Sint-Michielsgestel, in de volksmond “Gestel” .

De nazi’s hielden in dit kamp, dat was ondergebracht in het gebouw van het Kleinseminarie Beekvliet, een grote groep mannen vast die dienden als preventieve gijzelaars. Bij sabotageacties gericht tegen de nazi’s, zouden ter vergelding gijzelaars worden gedood.

Beekvliet was geen strafkamp. De mannen zaten niet in een cel opgesloten en hadden achter het prikkeldraad een zekere bewegingsvrijheid. Maar ze waren wel van hun vrijheid beroofd, pijnlijk gescheiden van hun familie en leefden onder de angstaanjagende dreiging, dat er elk moment iemand uit de groep gehaald kon worden om te worden geëxecuteerd.

Atelier
Karel van Veen had op de zolder van het voorgebouw zijn eigen atelier. Daar schilderde hij de portretten van ten minste 80 van zijn medegijzelaars. Deze portretten vormen de rode draad waarlangs het verhaal van de gijzelaars van Gestel wordt verteld. Hun geschiedenis wordt zo op een unieke wijze aanschouwelijk, immers: Gestel krijgt hiermee een gezicht.

Bij de 2e druk: De 1e druk was snel uitverkocht. De 2e druk met hoofdstuk over de portretten die n.a.v. de tentoonstelling in het Noordbrabantsmuseum en de 1e druk  zijn opgedoken.

Bij de 3e druk: nog een portret opgenomen die aangedragen werd n.a.v. de tentoonstelling “Gegijzeld maar niet verslagen”

U kunt de 3e herziene druk van : “Het gezicht van Gestel” nu bestellen via:
info@karelvanveen.nl

EXPOSITIE
“GEGIJZELD MAAR NIET VERSLAGEN”
www.gijzelaarskampbeekvliet.nl

Tentoonstelling over het Gijzelaarskamp Beekvliet in Gestel. Locatie: “Beekvliet” boerderij, naast Rijksmonument Beekvliet (Hoofdgebouw), Seminarielaan 3, 5271 SG Sint-Michielsgestel

AL WEER VOORBIJ:
Van 29 juni tm 17 november 2019 de tentoonstelling:
HET GEZICHT VAN GESTEL
Noordbrabantsmuseum, Den Bosch

Wellicht zijn nog steeds niet alle portretten gevonden.
Heeft u daarover informatie, dan stellen wij uw reactie zeer op prijs.
Neemt u dan a.u.b. contact met ons op via:
E-mailadres:  info@karelvanveen.nl

Beekvliet portretten